Bra att tänka på innan man dränerar om | Råd kring dränering
Bra att tänka på innan man dränerar om
Vi har samlat lite tips och råd kring sådant som är bra att tänka på innan man börjar med dränering.
Hitta rätt markentreprenör
Det finns bra och prisvärda entreprenörer som utför markarbeten i Stockholm. Låt professionella yrkespersoner göra gräv- och dräneringsjobbet. Ta in offerter från flera håll så du får ett grepp om vad som verkar vara ett rimligt pris för dräneringsarbetet. Fundera om du skall isolera källarväggen utifrån när du ändå har grävt upp runt husgrunden. Ta med det i offertförfrågan ifall det känns aktuellt. En vanlig dränering kostar cirka 100 000- 200 000 kronor i arbete och material, du kan dra av 50000 kronor i rot-avdrag per person.
Om du är rädd om din trädgård kan det vara bra att säga det innan så kanske grävningen kan utföras med en mindre grävmaskin. Innan du bestämmer dig kan du fråga markfirman om referenser från gamla kunder.
Anmälan om markarbete till kommunen
Du behöver egentligen inte ansöka om marklov för att utföra en omdränering men om dräneringen innebär en väsentlig ändring av en anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt så kan det behövas. Likaså om du permanent ändrar marknivån med 0,5 meter. Är du osäker är det bäst att höra med din kommun och byggnadsnämnden.
Skriv avtal innan arbetet påbörjas
Det här ska man egentligen alltid göra innan man påbörjar ett byggnadsprojekt. Gå igenom exakt vad det är som skall göras innan, under och efter arbetet är klart. Sätt upp tidsramar om möjligt. Det är bra för alla parter att veta vad som gäller och att det är tydligt vad som förväntas. När arbete är färdigt skall din trädgård ställas i ordning så bra som möjligt, om det inte redan står i avtalet kan du skriva in det.
Skaffa rätt försäkringar
En vanlig villa- eller hemförsäkring täcker oftast inte omfattande bygg- och renoveringsarbete. Fråga den firman som skall göra markarbetet om det är försäkrade och vilka försäkringar de har. Markentreprenören bör ha en allriskförsäkring och de hantverkare som arbetar på bygget skall ha egna ansvarsförsäkringar.
Om det är du som är byggherre, vilket det antagligen är i det här fallet, kan du teckna ett färdigställandeskydd vilket hjälper dig ifall firman du anlitat plötsligt skulle gå i konkurs. Det kan vara känslig att stå där med ett halvfärdigt dräneringsjobb, med ett färdigställandeskydd behöver du inte känna dig lika utsatt.
Andra inlägg
- Stensättare i Stockholm arbetar för hållbara lösningar
- Saneringsföretag med olika uppdrag
- Arkitekter i Stockholm och inspirerande konstruktioner
- Markarbeten ger robusta strukturer i Uppsala
- Tillbyggnad för modernare boende i Örebro
- Gammaldags tapeter ger en tidlös känsla
- Asbestsanering i Nyköping – en miljöåtgärd
- Solfilm i Göteborg och skydd mot UV-strålning
- Förverkliga drömmar med badrumsrenovering i Örebro
- Ge betonggolvet nytt liv genom slipning
Välkommen till Fönster-Bloggen
Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.