Fönster och tak måste vara täta
Om man köpt ett hus i Stockholm så har man förmodligen gjort sitt livs största affär. Troligt är att man har fått låna till en väsentlig del för att kunna finansiera köpet. Just nu så kanske lånet inte utgör någon större fara sett till att räntan är så pass låg – det kan till och med vara så att du kommer att bo billigare i ditt hus än vad du gjorde i den lägenhet du ägde tidigare. Detta då du slipper hyran.
Frågan är bara vad som händer då räntan går upp? Många kommer att få problem och därför så bör man – medan räntenivån är fortsatt låg – ta kostnader och göra investeringar i syfte att sänka sina övriga kostnader för boendet.
Energi och uppvärmning är typiska exempel på sådana kostnader. Har man pengar och rätt förutsättningar så är exempelvis bergvärme en bra investering att ta. Med bergvärme så kan man nämligen sänka sina årliga kostnader för uppvärmning och energi med upp till 80 procent – förutsatt att borrhål och bergvärmepump är rätt dimensionerade.
Det som talar emot bergvärme är att priset kan vara avskräckande. Man får räkna med att det kostar i runda slängar 100.000 kronor – inklusive rot-avdraget. Men, av allt att döma och på det stora hela: finns det goda förutsättningar för bergvärme så kan man skapa sig en billigare levnadskostnad.
Taket släpper ut varm luft
Det spelar dock ingen roll vilken energikälla man har till huset om huset ifråga inte är tätt. Något som är ett stort problem som många husägare är totalt omedvetna om. Rent förenklat så innebär det att kall luft kommer in i huset och att man hela tiden höjer värmen för att kunna leva normalt. Den varma luften, den åker naturligtvis ut samma väg. Där är den stora anledningen till att man får en högre uppvärmningskostnad än vad man borde ha.
Två områden ska ses över: fönstren och taket. Dessa båda är nämligen de vanligaste då det kommer till ett energiläckage. Fönstren brukar man generellt sett tänka mer på - man ser dem och man kan känna drag då man passerar. Taket däremot: där reagerar man inte alls. Tyvärr är det också där som läckaget är som allra störst.
Dags att byta tak – anlita en takläggare
Ett tak har lång livslängd. Men det håller inte för evigt. Vet du med dig attd et hus du bor i har ett äldre tak så kan det vara läge att genomföra en omfattande besiktning och börja planera för att byta ut taket. Det handlar om en kostnad, men den kan alltså vara en rejäl investering sett till att dina uppvärmningskostnader kommer att bli lägre. Det är heller inte den enda uppsidan med att byta taket.
Anlitar du en takläggare i Stockholm så kommer du att kunna få olika alternativ presenterade för dig: detta gällande material. Har du exempelvis ett tak av tegel så är det möjligt att byta till ett tak av betong, av plåt eller av exempelvis shingel. Papptak är också en möjlighet. Alla dessa material har olika egenskaper – positiva och negativa – och kommer i olika prisklasser.
Det finns naturligtvis en möjlighet att byta karaktär på hela huset genom att byta material på taket och det är något som inte ska negligeras i sammanhanget. Är du trött på hur huset ser ut så kan en takläggare hjälpa dig att nå en stor förändring.
Hitta rätt takläggare i Stockholm
Material åt sidan dock. Det du ska fokusera mest på handlar om att anlita en takläggare som håller god kvalitet. Tyvärr finns det en ganska stor spännvidd mellan bra och sämre takläggare i Stockholm. I vissa fall så handlar det om rena skojare som inte har en aning om vad de gör. Vi tänkte rada upp några tips som kan ge dig en bättre chans att hitta rätt takläggare:
- Referenser: Kolla alltid upp vilka tidigare uppdrag man haft – och se till att ringa uppdragsgivarna i fråga.
- F-skatt och anmärkningar: Är företaget registrerat för F-skatt? Det är en förutsättning för att du ska kunna använda diga v rot-avdraget och dra av 30% av den totala arbetskostnaden för din takläggare. Det kan du du kolla upp hos Skatteverket. Ringer du Kronofogden så kan du se om det finns några anmärkningar på företaget. Finns det sådana så bör du avstå.
- Priset: Det är viktigt med rätt pris – du vill naturligtvis inte betala för mycket. Var dock medveten om att ett alltför lågt pris kan indikera ett lockpris. Ta in flera offerter, ställ dessa mot varandra och välj att gå vidare med de takläggare som ligger någonstans i mitten rent prismässigt.
Läs mer om takläggning här.
Andra inlägg
- Stensättare i Stockholm arbetar för hållbara lösningar
- Saneringsföretag med olika uppdrag
- Arkitekter i Stockholm och inspirerande konstruktioner
- Markarbeten ger robusta strukturer i Uppsala
- Tillbyggnad för modernare boende i Örebro
- Gammaldags tapeter ger en tidlös känsla
- Asbestsanering i Nyköping – en miljöåtgärd
- Solfilm i Göteborg och skydd mot UV-strålning
- Förverkliga drömmar med badrumsrenovering i Örebro
- Ge betonggolvet nytt liv genom slipning
Välkommen till Fönster-Bloggen
Du har hittat till Fönster-Bloggen, bloggen som öppnar dina ögon för din bostad! Här hittar du gott och blandat inom bostad, bygg, renovering och självklart fönster. Vi hoppas att du hittar mycket matnyttig information, blir inspirerad och kanske får upp ögonen för något kul du kan göra hemma hos dig för att göra din bostad bättre.